30/7 Torsdag - Utflykt...

Maken väckte mig kl 7 - himmel och pannkaka vilken chock för kroppen *fniss*. Tur att jag fick kaffe vid sängen för det tog ett tag innan jag kände att jag var vaken ;-). Men ska man iväg så måste man kliva upp i tid....

Efter att jag duschat så var jag vaken på riktigt och så fixade vi iordning mat och fika för dagen som vi stoppade ner i kylväskor och in med det i bilen. Vovvarna rastades ordentligt innan de fick gå in i huset - tyvärr kunde de inte följa med oss. Jag kollade till pållarna och serverade hö ute i hagen.

Kl 8.30 så bar det då äntligen av - idag skulle vi inte hålla på med någon köksrust eller grejja med något annat hemma.

Färden gick nämligen mot.... Kolmården :-D

Sist jag var där var så länge sedan som 1983 - verkligen på tiden med ett besök där med andra ord *fniss*. Man kan välja lite olika vägar att åka dit, och vi tog den krokigaste vägen först - efter ganska precis 2 timmar var vi framme vid Kolmården djurparks parkering - det var också ett antal 100 andra bilar också :-O. Eftersom maken inte är någon frukostmänniska och jag bara käkade lite, så passade vi på att dricka lite kaffe och käka lite mer frukost innan vi gick in. Vi tog sedan med oss kaffe och lite fika - maten lämnade vi kvar i bilen för att slippa ha så mycket att släpa på. Det hade regnat på vägen till Kolmården, men vi åkte ifrån vädret och väl framme så var det lite lagomt varmt - drygt 20 grader - perfekt i min värld. Blandat med sol och lite moln.

Det var rejäla köer fram till att köpa entrebiljett, men det rullade på rätt fort och kl 11 gick vi in i parken.

Vi stannade först för att kolla på vargarna - men då låg och sov jättelångt in i sitt hägn så de syntes knappt. Bara att vandra vidare... upptäckte att det var rätt många djur som låg och sov som grisar - vi kom mitt i parkens siesta ;-).

När vi kom fram till bisonoxarna så var det äntligen djur som var vakna ;-) Inga små gosedjur direkt



När bison fanns björnarna - tittade länge och väl efter björnen - till sist så hittade vi den. Siesta var det här också ;-)



Sämre ställen finns ju att sova på *fniss*

Vi vandrar vidare - det är ju skönt väder och mycket att titta på - även om man inte såg alla djuren så var det en rätt skönt att strosa omkring i skogen,  men backigt är det. Till sist kom vi fram till "tiger world" äntligen lite spänning.

Först skulle vi kolla efter snöleoparden - tycker den är ett otroligt vackert kattdjur. Det tog bra länge innan vi kunde lokalisera snöleoparden - den hade också siesta - HÖGT uppe på en klippa där den hade en vilopaus. Man kan se en prickig rygg av leoparden.



Jag tröstade mig med att köpa en lite nyckelringsgosedjur i form av snöleopard. Den får sitta på min handväska.

Tigrarna var lite roligare... otroligt häftiga kattdjur.



Som tur är så är den en rejält glasruta mellan mig och tigern... Skulle inte vilja gå i närkamp med denna bjässen...



När klockan är 12.30 har vi knallat så långt in i parken att vi kommit fram till Delfinariet - nästa show skulle vara kl 13 så vi tänkte att det var bäst att ställa sig i kö - och det var det...

Bara att stå mitt i solen - och nu blev det riktigt varmt, vi ville inte förlora vårplats i kön. Det fylldes på snabbt bakifrån, men en kvart innan showen blev vi insläppta och vi fick bra platser, lite lagomt högt upp utan att bli dyngsur ;-).

Tyvärr har jag inga bra bilder från Delfinerna. Här kom maken och jag på att vi skulle ha haft med oss videokameran - så dags att komma på det då. Det var helt enkelt för mörkt för att fota delfinshowen, vilket var synd för den var jätterolig.

Showen höll på 30 min, vi stannade till i butiken utanför men hittade inget roligt. Det var mest barnkläder och andra barnsaker - inget av intresse för min del ;-).

Maken och jag började bli lite fikasugna och började leta efter en bra plats att inta vårt kaffe på. Vi kom fram till aporna - inte för att vi gjorde sällskap med dessa figurer - en mycket respektingivande individ...



Men vi hittade en bra sittplats vid gibbonaporna där vi kunde sitta en stund och vila våra fossingar och dricka kaffe och käka mellanmål. Macka och banan har nog sällan smakat så gott ;-)

Efter en välbehövlig kaffepaus så vandrade vi vidare. Kollade på dvärgsilkesapor - de var hur små som helst :-O - typ som en 12-veckors kattunge!!

Men rätt söta var de...



Vi hade nu nästan gått runt hela parken, och kom fram till "savannen" - här vandrade det lite blandade djursorter




Men häftigast var noshörningen - de är MYCKET större än vad jag trodde de var :-O

Snacka om koloss....



Vi kollade också på elefanterna, det var vanliga indiska elefanter - tror nästan att noshörningen var större än den...

Vi gick vidare och kom fram till vad som kallades "öken" - här fanns det ju förstås kameler, men även jak - inte för att jag tycker att jak är ett ökendjur med sin tjocka päls och förmåga att klara kylan i Himalaya.

Jag tror också att även jakar tyckte det var lite väl varmt, för en av de stora djuren knallade helt sonica ner i vatten för att kyla av sig *fniss*



Innan vi gick iväg mot utgången så gjorde vi ett stopp i skelettmuseet, det var rätt häftigt även om jag blev lite yr av att vandra runt i mörkret där inne ;-) Rätt skönt att komma ut i solljuset igen.

Sakta gick vi mot utgången, den här gången hade vi bättre tur vad gällde vargarna. De hade vaknat till liv och stod och käkade. Dock har de samma färg som de torra granar som stod ivägen så det blev inga bra kort ;-)

Vi var klara med djurparken 4 timmar efter det att vi gått in i den. Vi avstod från att åka linbanan, och till ormar och fiskar var det alldeles för lång kö. Istället gick vi till bilen, satte oss i skuffen - bra med jeep - och käkade vår medhavda potatis/kycklingsallad. Nu var vi hungriga så det smakade finfin. Efter maten så packade vi in oss i bilen och åkte vidare mot safariparken - vi var inte klara för hemfärd riktigt ännu.

Nu kom vi till det riktigt roliga :-).

Direkt inne i safariparken så är det djur precis vid vägen - så här nära tror jag aldrig att jag tillåtit en älg komma bilen ;-)



Vi fick sedan åka vidare, men väldigt SAKTA.... det var en gåsafamilj som var ute och spatserade på vägen - och de gick där ett tag ;-)



Gåsamarsch är ordet...

Sedan var det lite gnuer som stod och käkade utefter vägkanten och sedan kom vi upp till girafferna - knappt man kan tro att detta djur har lika många halskotor som vi har ;-)



Inte är de rädda för bilarna heller, denna giraff kom knallandes och gick rakt över vägen - bara att stanna och se glad ut. Och vi har ju sett trailers av filmen " vi hade i alla fall tur med vädret - igen" - så vi öppnade inte fönstret och försökte mata några giraffer ;-)



Vi kom fram till någon typ av hjort eller antilop - de var i alla fall hur stora som helst...



Zebrorna var precis brevid körvägen - nästan så man kunde sticka ut armen och klappa på dem ;-)



Det fanns lamor i safariparken också - de kan ju spottas rätt bra och jag tycker inte de är så himla fina direkt, men dessa små kavlar hade jag lätt kunnat stoppa in i bilen och tagit med hem. Hur söta som helst ;-)



Brevid lamorna fanns det också mängder av någon form av bergsget... först såg jag inga getter - men sedan så såg jag hur många som helst *fniss*.



Det syns inte på bilden med det klippväggarna är tvärbranta och stupar rakt ner!!!!

Bockarna hade dessutom rejäla horn - inget man vill gå i närkamp med ;-)



Vi åkte vidare till nästa sektion - Vargen och björnens dal - och precis innanför grindarna var det flera stycken vargar! Ser ju ut som gosevovvar ;-)



Här var det INGA nervevade fönster - framför allt inte när vi kom lite längre fram... Helt plöstligt så kom det en stor brunbjörn rusande och försvann bakom en stor sten. Snacka om att de kan springa fort!!!

Som tur var fanns det fler björnar - som slappade så man kunde ta kort på dem ;-)



Totalt såg vi 5 stycken björnar - och förhoppningsvis så är det ockås de enda björnar som jag kommer se. Vill inte möta någon i skogen i alla fall...

När vi åkt igenom vargarnas och björnarnas område så kom vi till ett annat farligt ställe... inte en chans att vi öppna någon dörr eller vevade ner något fönster. Vi är ju inte självmordsbenägna... Det stod också en bil från Kolmården strategiskt placerad ifall någon skulle få ett idiotryck...

Vi hade kommit fram till lejonen - och det kändes verkligen lite märkligt att se lejon ligga och slappa i den svenska skogen.



Honorna låg i 2 st olika gruppen en bit från vägen och vilade. När vi åkte en liten bit så låg denna ärrade hjälte och vilade  precis vid väggkanten



Så häftigt att han var så nära - behövde inte ens zooma!!

Några meter från denna hane, låg det en hane till, men han var mindre intresserad av bilkaravanen som sakt gled genom parken ;-)



Han låg också precis vid vägkanten - nästan så man körde över svansen på han *fniss*.

Efter lejonen så var det slut på det roliga och gick färden hemåt. Vi lämnade Safariparken kl 16.30 - åkte över Katrinehom hem och var hemma igen precis 2 timmar senare. När vi var i Katrineholm så började det regna och det rejält. När vi kom hem så var det uppenbart att vi har haft väldigt bra väder där vi befunnit oss jämfört med hur det var hemma :-).

Det var skönt att vara hemma - dylika utflykter är lagom vad ma orkar med. Och vi var inte borta så himla länge heller så vovvarna hade klarat sig bra. Hästarna var tämligen blöta, men betade så de såg inte ut att frysa.

Vi har inte orkat gjort något speciellt under kvällen. Jag såg att min syrra från England hade ringt, så jag ringde upp henne och talade om att jag var hemma. Blev ett telefonsamtal på en timme ;-).

När jag prata klart med syrran så hade det slutat regna så jag gick ut och fixade iordning hö och betfor till pållarna. Bestämde mig för att de får sova inne i natt och vila om det kommer ännu mera regn. Kollade runt lite i trädgården också innan jag gick in och fixade med den delicata uppgiften att betala räkningarna över Internet. Jippi - det gick ihop den här månade också *fniss*.

Vad som var mindre kul var att jag tagit totalt fel på dag när det gäller hovslagaren. Var helt övertygad om att det var i morgon kl 9 som hon skulle komma. men icke.... det var IDAG kl 9 *suck*. Får väl skylla på att jag har semester, men jag kan ju inte ens läsa innantill i min kalender. Blir så trött på mig själv, och pinsamt också. Har aldrig missat en hovistid tidigare - men någon gång ska ju vara den första. Blir ingen tid denna vecka, utan nu måste jag boka ny tid. Bara att hoppas att skorna sitter kvar på pållan, nu när hon har så klantig matte *slår mig själv på fingrarna*.

Kl 22 blev pållarna intagna - och de ville gärna komma in när det vankades mat ;-). Nu måste jag kliva upp hyfsat tidigt i morgon också - men jag ska ju börja jobba på måndag. Alltså lika bra att vänja sig vid lite tidigare mornar nu... ;-).

Detta var alltså vår dag - en mycket bra dag :-)

/Lizzie


Kommentarer
Postat av: Malin

Vilket äventyr!!! Jag är lite avundsjuk faktiskt...

2009-07-30 @ 23:56:11
Postat av: Lizzie

Hm, det var jättekul! Och en trevlig som omväxling istället för att stirra på en vägg med kakel hemma ;-)

2009-07-31 @ 09:55:31
URL: http://stallkartorp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0