16/7 Lördag - Kroppsarbete del 1...

Kroppsarbete stod på schemat idag :-). Det var mulen och +15 grader idag - absolut perfekt väder för det som idag väntade :-). T kom vid 10-snåret och snart så var vi igång med dagens jobb. Att laga mitt stallgolv. Jag har ju stall i en gammal loge och betongplattan är gammal och sliten. Vi lagade upp plattan för 6 år sedan, och nu var det dags igen. Hela stallgången var full med sprickor och hål.




Eftersom jag tänkte göra en "fattigmanslagning" och bara lagga i grovbetong i sprickor och håligheter så hade jag köpt 4 säckar grovbetong. Hade räknat ut att det skulle räcka.

Eftersom det inte var fler säckar så hade jag inte brytt mig om att hyra någon betongblandare, utan vi blandade grovbetong och vatten i hink. Det tog en stund att blanda ihop 25 kg betong i en hinkg och tungt blir det på slutet. Så idag blev det till att träna armmusklerna ;-).

När betongen var blandad så var det jag som fick ligga på knä och se till att det hamnade på rätt ställe på stallgolvet. Tur man inte är rädd för att bli smutsig eller har något emot att jobba med kroppen ;-). Hade i alla fall handskar på mig för att inte bli helt nerkladdad i betong.

Vi jobbade på under några timmar och till sist så hade vi en betongsäck kvar och vi var framme vid stalldörren mot stallplan. Då började vi diskutera huruvida jag skulle ha ett plattjärn över kanten eller inte. Det visade sig att T hade ett låg och skräpade. Ibland är det bra med hans "bra-att-ha-skaer" ;-). För att plattjärnet skulle bli bra så skulle vi vara tvungna att bila bort en bit av framkanten mot dörren och så skullle jag behöva gjuta mer än vad ajg räknat med. Alltså behövdes ytterligare en säck.

Vi tog en paus från gjutningsarbetet. Käkade lite mat och fikade. För att göra lite annat ett tag så lekte T med grästrimmern ett tag och jag kollade runt bland mina rabatter :-).

Efter våren omgrävning av rabatterna så har det ploppat upp massor av 1-årig vallmo - en sort som jag gillar jättemycket och som jag trodde hade dött ut - men nu kommer de små laxrosa skönterna...

Vallmknopp



Även min bolltistel som flyttades i våras blommar - så läcker :-)




Sedumplanterna som jag köpte på trädgårdsmässan och planterar i rabatten, trivs alldeles utmärkt och blommar rejält :-)




Efter den mentala vilan så blev det en snabb sväng ut till Marieberg för att köpa en säck betong till. Det blev också ett snabbt stopp på systemet där T shoppade en flaska JP, och så avslutade vi med att åka till Willys och shoppade lite ost och kex :-).

Var hemma igen vid 15.30 och jag fixade iordning fika för en kompis var på intåg för lite födelsedagsfika :-).

Under tiden som fixade med fikat så skulle T fortsätta med att klippa bort gräs under mitt staket. Så att strömmer verkligen går runt ordentligt.

Lagom när fikat var klart och min kompis ILP dök upp för att fika, så kom T och talade om att staketet längst ner på tomten var upprivet och omkullslängt. Tråden låg huller om buller på backen och ett gäng stolpar var inslängda en bit in på tomten. Inte undra på att strömmen inte gick runt.



Nu är det frågan - vem har rivit ner mitt staket? SMS:ade närmaste grannen för att kolla ifall de vart i farten utav någon anledning. Fick tillbaka att grannen rivit ner del av mitt staketet för jag hade sagt att jag inte skulle arrendera gärdesvägen.

Jag hade sagt nej till att arrendera gärdesvägen och menade då den bit av gärdesvägen som går utmed det betesarrende jag har. Detta för att det inte går att få ner några stolp i vägen i alla fall. Jag tänkte inte ens tanken att grannen menade början av gärdesvägen eftersom jag hela tiden trott att det varit min mark.

Så jag ringde upp grannen - och fick till svar att de äger den gamla vägen... Jag förklarade då för de muntliga uppgifter som vi fick när jag och T köpte och flyttade hit för 17 år sedan. Uppgiften om servitutet fick vi av den grannen som DÅ ägde grannfastigheten.  Han var väldigt tydlig med att han hade servitut på gärdesvägen för att han skulle nå sitt gärde bakom min lagård. Han använde sedan vägen bara en gång... men den skulle hållas öppen åt honom.

Nya grannen har alltså tidigare sagt att de inte tänker använda servitutet för att vägen är för smal. Det har därför varit OK att jag haft staket uppsatt. I annat fall så hade jag försett staketet med grindar så man kunnat ta sig igenom.

Grannen ska kolla i sina papper och jag ska kolla upp kartan som jag har. I min värld så uppfattar jag det som att om någon säger att de har servitut så har de rätt att använda marken, men att de inte äger marken. Grannen har tydligen en annan uppfattning.

Hur som helst så behöver detta kollas upp. Jag har en gammal karta som hängt med ett tidigare köpekontrakt, men den är liten och pluttrig och man ser inte tomtgränsern tydligt. Det får bli en tur till Lantmäteriet på måndag för att få fram en exakt fastighetskarta. Äger jag inte vägen så gör jag ju inte det. Hur som helst så måste jag få koll det hela.

Men varför de rivit ner en del av mitt staket fick jag inget bra svar på. Staket är uppsatt för att hålla deras hundar borta från min tomt och hålla våra hundar kvar på min tomt. Lillan lämnar inte min sida när hon är lös ute, men om det kommer någon främmande hund in på hennes territorium så kommer hon antagligen bita ihjäl den. Hade varit betydligt säkrare att be mig flytta staketet i sånt fall. Nu får det i alla fall ligga tills det är klart med vart min tomtgräns går någonstans.

Efter fotodokumentation över det rivna staketet så blev det i alla fall fika ute i mitt partytält. Det var lite varmare ute nu än vad det varit på fm. Så det var skönt att sitta ute och dricka kaffe och käka mina goda bullar och björnbärskakan :-).

ILP och jag satt och snackade bort en stund, men T blev rastlös och började grejja i mitt stall. När så fikastunden var avklarad så gjorde jag honom sällskap - även om jag inte kunde göra så mycket nytta...

Hantera vinkelslip och stenskivor - det är inte min grej liksom...



Efter ett antal stenskivor och en timme senare så var var framkanten på betongplattan tilljämnad och T hade hackat upp hål så "benen" på plattjärnet skulle ha någonstans att ta vägen.

Så blev det till att blanda ihop mer betong... nu hade jag 2 säckar grovbetong och det visade sig räcka precis :-) och det blev riktigt bra. Ingången till stallet kommer nu hålla hur bra som helst.

Lagom när jag höll på med sista handpåläggningen som kom kamrat CL med sin familj för att kolla på Grålle. CL's dotter S är ev intresserad av att shoppa Grålle.

Sjävlklart tyckte S att Grålle var hur söt som socker och ville nog helst stoppa kissen i fickan på en gång ;-). Men efter en lång stunds gos så ska hon fundera på ifall hon ska ha kissen eller inte.

När sällskapet åkt igen så plockade T och jag undan allt i stallet. Nu är lagningen av stallgolvet klart. Vi har lagt plast över den nya betongen och det ska bli spännande hur det ser ut i morgon... ;-)

Resten av kvällen tillbringade jag och T med att kolla på en gammal Bondfilm som gick på TV, Moonraker - inte den bästa av alla Bondfilmerna, men typ det mest sevärde som gick på TV en lördagkväll som denna. Vi käkade också ost och kex och drack lite rödvin -  det smakade alla tiders efter dagens hårda slit...

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0