29/7 Fredag - Uflykt igen...

Till allas glädje - här kommer receptet på mina goda marängkakor :-)

Ugn 175 grader.

Mördeg:
1 hg smör
35 g socker
150 g vetemjöl

Arbeta ihop degen. Låt den vila en stund i kylskåp. Rulas sedan ut i två längder som läggs på plåt och plattas  till ganska mycket. Gräddas till hälften - jag brukar grädda cirka 7-8 min. De får EJ bli brunkantade.

Maräng:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker

Vispa ihop äggvitorna med sockret över ånga till en fast smet. Bred över de halvgräddade längderna. Strö hackad mandel över. Grädda tills de är ljusbruna (cirka 10 minuter). Skär sedan till kakorna omedelbart (så varje kaka blir en trekant.

Hoppas det smakar! Jag kallar dem för gammelmoster Brittas marängkakor, eftersom receptet kommer från henne. Ni får väl döpa om dem till Lizzies marängkakor  :-)

För övrigt - vad har hänt idag? T kom vid 10-snåret för planen var att vi skulle åka iväg på utflykt någonstans. Eftersom det skulle bli dåligt väder fram på em enligt väderprognosen så försökte vi komma iväg hyfsat tidigt.

Vädret för dagen blev otroligt vackert för att vara en regnig dag ;-). Vi åkte iväg till Lindesbergs plantmarknad och där var det gassande sol och hur varmt som helst!!

Plantmarknaden är hyfsat stor och vi tillbringade utan problem några timmar där. Först så var jag ju tvungen att gå runt och spana på allt.

Hittade ett gulligt lusthus... funderar på ifall jag kan få T att tillverka något dylikt åt mig ;-).




Tillbringade en lång stund i rosengården - gillar rosor, men tyvärr trivs de inte bra hos mig - så det fick räcka med att beundra de vackra växterna. Såg i alla fall nåt jag inte sett tidigare - lila rosor

En variant av lila ros...



och så en till...



På plantmarknade så finns det även en liten djurträdgård, för dagen så var det endast kaniner vakna ;-)



En variant av fågelholk - modell höghus ;-)



En "segelbåt" låg i trädgården... seglet består av klematisen summer snow. Samma klematis som jag har växer i min syrénberså - den blir enorm!!!



På plantmarknaden så fanns det också en hel del fina saker för att ha vatten i trädgården, behöver inte vara en damm eller vattenfall... funkar bra med en tunna ;-)



Att knalla runt i solen var ansträngande och vi uppsökte fiket där det fick bli kaffe och varsin tonfismacka - smakade kalas :-)



Efter det stärkande fikat så hämtade jag mig en lite vagn och så blev det lite shopping. Köpte 4 säcker örtjord, som fanns till halva priset, blev en basilikaplanta också, och så ett par solskydd i form av typ stora blad. Glad att jag hittade dem. Solskyddet behövs i mitt badrum, både som skydd för solen och som insynsskydd. Det gamla solskyddet var helt sönderbränt och dags för soporna.

Var hemma igen vid 17-snåret och vi hade fantastiskt väder hela em - det där regnet dök aldrig upp ;-). Väl hemma så blev det till att slappa i trädgården ett par timmar. Blev lite mer mat och kaffe  och tog det bara lugnt en stund.

Vid 19.30-snåret så drog jag på mig ridkläderna och gav mig ut i stallet för att plocka in pållarna. Oktawia fixades iordning för en liten uteritt och vid 20.15 satt jag i sadeln och T hängde med på cykel.

Uteritt fick bli "Höckerkullarundnan" - en rätt lång runda - men det var en vacker kväll. Oktawia var seg och trött idag också, tror att värmen börjar ta på henne... Det var i alla fall bra att T hängde med på cykeln, för vid ett par tillfällen så blev Oktawia rädd för nåt och vägrade röra sig ur fläcken. Lite jobbigt när man börjar känna hästens hjärtslag genom sadeln... funkade i alla fall med att ha T som draghjälp ;-). För övrigt så var det en himla trevlig uteritt i kvällsolen...



Var hemma efter 1,5 timme och pållan blev ompysslad och serverad lite havre innan det fick bli hagen igen.

När jag var klar i stallet så började det mörkna lite så det var dags att förpassa sig in i huset. T stannade kvar -  han behöver vila från sin granne så han fick occupera gästrummet.

Resten av kvällen avslutades alltså fram TV:n en stund innan det var dags att gå och knoppa.

Det var allt för idag.

Lizzie

Kommentarer
Postat av: Ingrid "Tinka" Carlsson

TACK för receptet! Nu ska här bakas.

2011-08-01 @ 16:35:15
URL: http://www.stalllt.n.nu
Postat av: margaretha

Tack snälla du för receptet! Det är nu arkiverat som Lizzies marängkakor och de ska bakas pronto. Dock inte i dag... vi har kört hem sju lass hö, totalt lite över 5 ton så nu är jag mör istället!



Den där fontängubben i tunnan är ju helt underbar! Fanns det någon pris på den?

2011-08-01 @ 18:41:00
URL: http://my.opera.com/marti130/blog
Postat av: Lizzie

Hoppas ni kommer att gilla kakorna!



Kommer inte alls ihåg vad fontängubben kostar. Här kommer länk till den plantmarknaden som jag besökte.



http://www.plantmarknaden.com/



/Lizzie

2011-08-01 @ 23:29:14
URL: http://stallkartorp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0