9/10 Söndag - Höstpyssel

Vid utsläppet av pållarna i morse - då blev det lite spännande. Det var -1 grad ute och frost. Pållarna taggade av kylan så när jag öppnade stalldörren var det 2 stycken yrväder som for ut från stallet och drog en rejäl repa i hagen innan de började äta sin frukost... Kallt var det i alla fall och jag själv intog frukost under en varm filt i soffan och kollade på morgon-TV innan jag satte fart.

Höstpyssel i form av att förbereda sig inför vintern fortsatte även idag. Hade tur med vädret, även om det var mulet och lite kyligt, så var det i alla fall uppehåll. Jag  började fm med att fixa stallet först. Fick leta fram vantar och mössa - det behövdes.

Mockade i lugn och ro, på med nytt spån och gjorde rent vattenhinkarna. Fixade iordning hästarnas mat när jag ändå var ute i stallet, men vattendunkarna fick stå kvar i värmen i sadelkammaren. När jag var klar med stallpysslet så gick jag in en sväng och drack lite kaffe. Behövde få upp värmen och även Lillan ville komma in i värmen ,-). Det tar ett tag innan man vänjer sig vid kylan som väntar...

T kom vid 12-snåret och vi tog då itu med hästarnas vinterhage. Pållarna fick finna sig i att vara instängda i sommarhagen, men kollade mycket vad det var jag och T pysslade med i deras hage. Totalt bytte vi ut 4 stolpar som var dåliga. Mina provisoriska lagningar från i vintras har hållit, men det kan ju vara bra med rejäla stolp och sträckt elrep inför kommande vinter ;-). Vi kollade av övriga stolpar i vinterhagen och T dunkade med släggan på de som behövde tryckas ner lite. Kvar för mig att göra, innan det blir för kallt, är att måla på de nya stolparna med tjära. Inte för att de ska tåla väta - de är tryckimpregnerade - utan för att inte pållarna ska käka upp dem!

Vi kollade också av sommarhagen, men den såg OK ut. Snart dags att stänga av den delen för pållarna. När man ska leta reda på hästarna i kolmörkret, så räcker det att irra runt i vinterhagen. Att då ha ytterligare en hektar hage att leta i känns onödigt ;-).


När vi var klara med hagjobbet så fick det bli en välförtjänt fikapaus. Dock var det för kallt för att sitta ute- så fikapausen intogs i köket.

När vi vilat en stund så tog vi itu med att plocka in alla utemöblerna - nu får de stå i lagården i väntan på nästa vår. T hjälpte mig sedan med att köra bort den stora lövhögen jag lyckades åstadkomma igår. Det var tur att jag fick hjälp, för jag har idag hemsk träningsvärk i armar och axlar efter gårdagens krattande. Löven hamnade på stora rishögen och så blir det till att elda någon dag när vädret är lämpligt.

Efter dagens höstpyssel så var det dags att fixa lite ätbart och det fick bli tortellini med pastasås. Smakade mums.

Jag tillbringade sedan ett par timmar med att gå igenom mina bilder som jag ska skicka in till EVIN-tävlingen. Hann också skicka in några bilder, men har rätt många kvar. Har fram till den 23/10 på mig att skicka in bilderna. Ska bara klura ut bra bildtexter....

T och jag fick sedan gör nåt mindre kul. Plåstra ihop en liten Nalle... Nalle har varit ute och slagit och lyckats springa in i en glasskiva. Detta måste han ha gjort igår för såret var gammalt, men lyckades klippa bort päls runtomkring såret och spola rent med koksaltlösning. Lyckades dra ihop det och sätta en bandage över. Förhoppningsvis så klarar han sig utan penicillin - i annat fall får det bli farbror veterinären.

Vid 18-snåret så kom P och M1. Nu hade det även börjat spöregna och det var inte vidare väder att vara ute i. Planen var i alla fall ett ridpass i ridhuset och så fick det bli. Skönt att ha tillgång till ridhus kvällar som denna.  T och Lexi for till lägenheten och jag förpassade mig ut till stallet. M1 var nästan klar med att få på utrustningen på pållan och snart var vi på väg.

När vi kom till ÖFK så fick det bli gamla ridhuset. På lördag är det dags för tävling i detta ridhuset så lite träning var på sin plats.

Pållan skötte sig bra idag. M1 tränade på att få igång pållan vid travökning - gjorde en övning på volt är hon red lite öppnaartat ur volten och ut på diagonalen. Lite bättre funkade det. Avslutade passet med att rida igenom LB:3-programmet och det såg bra ut. Efter ridpasset var det bara att ge sig ut i spöregnet igen. Körde sedan försiktigt hemåt - det var inte mycket man såg i kolmörkret och spöregnet - så fort gick det inte.

Väl hemma så var det full fart in i stallet med pållan. Pyssel som vanligt, sedan på med täcke på pållan och in i boxen och det väntande kvällshöt. Jag gav mig ut i regnet igen och fixade iordning trailern och parkerade den på sin plats. Undan med resten av prylarna i stallet och så var jag klar för kvällen. Himla skönt att få gå in i  stugvärmen. Värmde mig en mugg choklad för att få upp kroppsvärmen och parkerade mig i soffan.

Resten av kvällen tillbringar jag  i soffan och kollar på Mördare okänd.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0