29/4 Söndag - Trädgårdsarbete...

Vaknade upp till en dag med strålande sol :-). Det var lite småkyligt så Oktawia fick ha sitt tunna regntäcke på sig när jag släppte ut dem i hagen. När pållarna var utsläppta och serverde frukost så parkerade jag mig själv i soffan och kollade på morgon-TV en stund under tiden som jag käkade frukost och slösurfade. Så småningom satte jag fart. En dag som denna klarade jag inte av att vara inne i huset ;-).

Jag började med att fixa stallet så jag var av med det jobbet. När stalletfixet var avklarat så gick jag en spaningsrunda i trädgården för att bestämma mig vart jag skulle börja någonstans.

Insåg att det inte kommer ta lång tid innan syrenerna blommar - knoppar är på full gång :-)




Jag bestämde mig för att fortsätta med rabatterna framför huset. Kommer upp ogräs om man säger så... rensa ogräs är ju ett evighetsgöra ;-). När jag kröp runt i rabatterna så upptäckte jag mer och mer plantor som var på rymmen. De växte mängder med små bebisaklejor och fingerborgsblomma ute i grusgården. Även förgätmigej har en förmåga att smita iväg från rabatten ;-). Alltså fick jag tillbringa en rätt lång stund med att gräva upp småplantor - en hel del av dem återplanterades i rabatterna - men övriga kommer jag återanvända till mina urnor och så ska jag åka iväg till Kyrkogården med ett gäng. De som blir över får följa med till jobbet och hitta nya ägare. Misstänker att jag kommer hitta fler bebisplanor va det lider... ;-)

I väntan på ny och bättre plats att växa på så får de finna sig i att vara i små krukor :-)



När två rabatter var fixade behövde jag vila ryggen och benen. Släpade fram ett bord och dynor till stolarna. Sedan fick det bli en fikapaus i trädgården. En mysig vilostund och så hade jag pållarna att spana på som smaskar på det späda gräset som är på väg upp (skräpet i bakgrunden är grannens...)



Lagom när jag fikat färdigt så dök T och Lexi upp. T ville också sitta i trädgården och fika - alltså fick det bli mer kaffe :-).

När vi fikat färdigt så tog jag itu med att fortsätta rensa rabatter. Koncentera mig på den stora halvmåneformade rabatten som är vid syrénhäcken. Jag grävde ju om denna rabatten förra året och tydligen så väckte jag liv i en massa ogräs som jag trodde jag tagit död på, t ex kirskål som jag inte haft på flera år. Nu var det mängder... Jag upptäckte också att syrénhäcken behövde ha sig en uppfräschning - häcken är gammal och min gammelmorfar planterade den för typ hundra år sedan. De äldsta grenarna är alltså typ 15 cm tjocka, men tyvärr har de farit rätt illa av snön förförra vintern. Alltså fram med sågen och så blev det till att gallra. Kommer bli finfin ved även om det är sorgligt att behöva såga ner det som min gammelmorfar planterat.

Jag fortsatt mitt slit med att rensa rabatter och kratta upp grenar och skräp från gräsmattan medan T varvade med att elda ris och leka med min åkklippare... inte bara ogräset växer så det knakar - även gräset har satt fart...



Framåt 16-snåret så blev vi vrålhungriga men ingen av oss orkade laga mat. Alltså blev det ett besök till Vintrosa pizzeria och nybakad pizza - smakade mycket bra och mätta blev vi båda två. T så till den milda grad att han inte ens orkade käka upp... men så går det när man beställer en super kebab-pizza ;-)

Väl hemma igen så fortsatte vi med pyssel i trädgården. T eldade ris och jag passade på att plantera lite. Hittade ett helt gäng med frösådda penséer - dessa fick flytta in i min "välkommenkorg" tillsammans med lite förgätmigej.

Trevligt mottagande när man kommer hem till mig :-)



Vid 18-snåret fick det vara bra med trädgårdsarbetet. Det märktes att jag varit ute i solen hela dagen - ansiktt hade antagit samma färg som ett stopplyse och stel i kroppen började jag bli efter allt böjande ner till marknivå ;-).

Ett sätt att mjuka upp kroppen fick det bli iform av motion av pållan. En ridtur stod på schemat. Och jag hade bestämt mig för att rida en sväng som jag inte ridit på länge - tror senast var med min förra häst och det var läääänge sedan. Så in med pållarna i stallet och borstade iordning Oktawia. Damen var rejält dammig så det tog en stund att få rent henne ;-). Så på med utrustning och vi gav oss iväg.

Det var en fantastisk kväll att rida ut - nu är det bästa tiden - lagom temperatur, bra underlag och inga insekter ;-). T följde med på min cykel så jag hade sällskap. Det är ju inte så säkert att rida ut själv så det var bra att T kunde följa med på min cykel. Även om han tycker det går lite väl långsamt när hästen skrittar... ;-).

Rundan för idag fick bli en sväng upp mot Latorp på banvallen och så upp bakom rödfyrstaget - här finns gamla vägar och stigar att rida. Men framför allt finns det branta backar här... Bor man på slättlandskap så blir det ju inte så mycket klättring direkt så denna runda är bra att ta till. Det var första gången som jag red Oktawia vid rödfyrstaget och hon tyckte det var lite konstigt. När vi kom fram till branta backen så hade jag tänkt galoppera uppför så det skulle bli lite träning för pållans rumpa. Dock var inte alls Oktawia med på noterna... hon blev nog mest förvånad över den branta backen (läs urjobbigt) och det blev skritt uppför...






Eftersom vi red uppför på ett ställe så ska man nu nerför också... men då fick det bli asfalt i form av stationsbacken i Latorp och så ut på banvallen igen. Sista kilometern så blev det galopp på banvallen även om jag tycker det är lite läskigt. Oktawia drar sig in mot mitten och risken är stor att hon träffar på asfalten då. Så mitt arbete bestod i att hålla damen på rätt köl och enligt T så höll vi en galopphastighet av cirka 20 km/timmen (enligt cykeldatorn). Inte så vansinnigt fort om man jämför med hur fort en galopphäst kan springa - men både jag och Oktawia var trötta efter galoppracet ;-).

Var hemma igen vid 20-snåret och sammanfattningsvis så var det en himla trevlig ridtur i solnedgången :-)

Pållan verkade i alla fall rätt nöjd med sitt motionspass i alla fall ;-) 



Pysslade om pållan och kollade även av Bianca. T slängde ner hö åt mig och höpåsarna fixades iordning. När jag var klar i stallet så serverades kvällsmaten till pållarna och jag själv förpassade mig in i huset. T höll fortfarande på och eldade ris så jag slösurfade en stund tills han kom in och vi avslutade kvällen med att titta lite på TV.

Så detta var allt för idag!

/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0