10/7 Tisdag - Lite småpyssel

 Idag fick det blir soffhäng framför frukost-TV. Det regnade på morgonen - alltså inte läge för att inta frukosten ute på stora balkolen.... hade blivit blöt då. Slöade ordentigt ett par timmar - jag kan faktist det... har lättare att slöa på morgonen än på kvällen. En förändring som skett efter att min neuralgi bröt ut för 2 år sedan. För tillfället håller den sig i hyfsad shack, känner bara av den vissa dagar - så det är hanterbart utan att behöva äta medicin. Men det där att skynda på morgonen det funkar inge vidare. Alltså himla skönt med semester då man kan ta det lite lugnare ;-).
 
Efter slapparförmiddagen så fixade jag iordning mig själv och det var dags att göra lite nytta. Hade lite att göra inför eftermiddagens inbokade besök från Miljökontoret. Allt regnande har gjort att gräset växer helt okontrollerat. Där vi inte klipper gräsmattan är brännässlor och annat skit 1,5 m höga :-O. Det funkar inte att använda vanliga grästrimmern på brännässlor. Alltså gick T ut och letade rätt på en gammal lie. Den var slö som få, så först fick han slipa den. Sedan gick han lös på brännässlorna nedanför växthuset och fick slog av så pass mycket att det skulle vara möjligt att inspektera infiltrationen och luftningshålet. Luftningshålet var fullt med vatten så jag kunde lista ut vilket besked jag kommer få...
 
Jag tog sedan över lien och fortsatte att slå bort högt gräs. Det är svårt att klippa med åkklipparen runt jordkällaren, så jag fick ner lite där. Jag slog också ner gräs utmed diket vid brygghuset och utmed vägen upp till huset. Det är lite olustigt med det höga gräset precis i vägkanten. Har inte en chans att se varken hundar, katter eller igelkottar. Jag kom dock bara halvvägs upp till huset eftersom lien blev totalt tvärslö helt plötsligt och det våta gräset la sig ner. Men jag kom en bit på väg och jag klarade av att slå mer med lien än vad jag orkat köra av med grästrimmern. Egentligen är lie mycket trevligare redskap än grästrimmern. Jag slipper få vibrationsskador, det låter ingenting och luktar inte illa av bensin. Ett mycket trevligt miljövänligt alternativ ;-).
 
När det fick vara klart med kroppsarbetet för ett tag framöver så började det bli dags för lunch. T blev sugen på färskpotatis, och vi drog snabbt i väg till närmaste ICA-affär. Färspotatis, dill och lite skinka inhandlades. Full fart hemåt och maten fixades iordning. Det smakade bra och när inspektör från miljökontoret dök upp på utsatt tid, så var vi klara med ätandet.
 
Miljökontoret åker runt och inspekterar alla fastigheters avloppsanläggningar i trakten. Har nära till Svartåområdet. Mitt avlopp är från 1976 och då gjort enligt de regler som fanns då. Saker och ting kan förändras och dessutom hade miljökontoret bara papper på att det enbart ska finnas avlopp ut i en stenkista. Det stämmer inte då jag har 3-kammarbund med infiltration.
 
Inspektionen visade att min brunn fortfarande håller måttet och är av god kvalité, men min infiltrationsbädd behöver grävas om. Något jag också misstänkte. Eftersom jag förra året var inblandad i ett av kommunens projekt som handlade om avlopp i kretslopp, vet jag vad som gäller för framtiden. Kommer få besked i höst med beslutet och så kommer jag ha två år på mig att åtgärda infiltrationen. Bara att gilla läget ;-) 
 
När besöket från Miljökontret var avklarat så blev det en kopp fika. T blev sedan sugen att åka ut i skogen och kolla efter mera kantareller. Jag kom på att jag behövde åka och hämtade bakunderlägget jag shoppade på Tuppewarepartyt för ett tag sedan. Snabb koll med Pysseltrollet och ett snabbt besök hos henne och bakunderlägget blev hämtat. T och Lillan åkte iväg för att leta efter kantareller. Under tiden så pysslade jag lite hemma. Plockade undan lite pryttlar och tvätt. Jag kom också ihåg att vattna mina krukväxter - något jag har en förmåga att glömma bort. Även blomlådorna under fönstrena behövde vatten. Har inte kommit så mycket regn på dem.
 
Vid 18-snåret var T och Lillan tillbaka - inte så mycket kantareller den här gången... Jag drog på mig ridkläderna och så fixade jag iordning Oktawia för ett besök i ridhuset. Snart var vi klara och snällt klev pållan in i trailern och vi kunde fara iväg.
 
Helt själva var vi i ridhuset. T tog en promis med Lexi under tiden som jag red. Han kom förbi ett par gånger för att kolla så jag fortfarande satt kvar på hästen. Han har nog inte kommit över den gången jag blev avkastad och spräckte revbenen *harkel*. Som tur är har pållan blivit äldre och lugnare ;-)
 
Ridpasset idag gick rätt bra. Oktawia var jätteseg under uppvärmningen, men fick fart när jag försökte mig på lite övningar med skänkelvikningar och övergångar... då ville hon springa hela tiden istället... Jag utövade också några övningar för min egen del - behöver träna på balansen... Mitt dåliga ben levde sitt eget liv och jag har framför allt stora problem med min högra fot. Den viker sig varje steg under lättridningen. Inte så skönt att behöva ta stöd med utsidan av foten... Det funkar bättre när jag har ett par grövre kängor på mig, än de tunna jodpurhskorna som jag red i. Men då kokar jag ju sönder om fötterna istället. Behöver nog köpa med ett par nya ridskor som ger ordentligt stöd för vristerna och håller den stilla. När min fot fladdrar runt så har jag svårt att koncentrera mig på att hålla ordning på resten av kroppen. På slutet gick det rätt bra i alla fall, pållan gjorde det hon skulle och jag fick hyfsad ordning på kroppen ;-). Efter en timme i sadeln var jag i alla fall rejält svettig och det fick bli lite avskrittning ute. Något som Oktawia tyckte var totalt onödigt och knappt rörde sig frammåt i myrfart....
 
Snällt klev hon in i trailern efter avslutat ridpass i alla fall. T och Lexi for till lägenheten och jag for hemåt med kusen. På vägen hem så började det regna, lite lätt sommarregn till att börja med. Men precis när jag höll och på lastade ur pållan så öppnade sig himlens portar på vid gavel! Det var som om någon stod hällde hinkvis med vatten på oss!!! Jag och pållan SPRANG de 20 metrarna som vi hade till stallet, men såg i alla fall ut som dränkta träskmonster när vi kom fram... Fick bli handduk på mig och Oktawia behövde inte svampas av ;-).
 
Mat serverades pållarna och så fick de stå inne under värsta regnandet. Jag själv gick in och drog av mig de genomsura kläderna och tog på mig torra. Det var skönt ;-). Sadeln fick ligga kvar i bilen - har ju en bra sadelbock - och det är onödigt att blöta ner sadeln med en massa regn. Det bir ju en sväng in till ÖFK i morgon, och sadeln ska ju med då också ;-).
 
Jag kollade lite på TV en stund. Det häftiga regnande bedarrade och vid 22.30-snåret så blev pållarna utsläppta igen. Då hade det faktiskt slutat regna för stunden. Jag matade kissarna en sista omgång för kvällen... de låg och sov i sin korg när jag kom in i sadelkammaren...
 
Snacka om pälshög!
 
 
Kittisarna ville i alla fall ha lite mjölkersättning och lät sig väl smaka. När stallet var klart för ikväll blev det soffan igen. Och detta var allt för idag :-)
 
/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0