8/4 Måndag - Klinikbesök...

Semester idag eftersom klinikbesök med Oktawia var inbokad till kl 10.00. Alltså upp vid 8 och serverade pållarna frukost. Fixade sedan iordning mig själv och käkade frukost. Strax efter kl 9 fixade vi iordning trailern och prylar som skulle med och så ut till stallet. Borstade av damen och så in i trailern. Kom iväg på utsatt tid vid 9.30 och var framme vid kliniken precis kl 10.
 
Besöket började med att jag anmälde oss och fyllde i en massa papper - det är ju 6 år sedan vi behövde uppsöka klinik senast. När pappersexcersisen var avklarad så skulle hästen lastas ur och ställas i en av gästboxarna... urlastningen gick bra - men att gå in i gästastalle - Näe - det ville inte pållan... det blev till att plocka fram långa repet och mana på damen bakifrån. Då gick hon in med darrande steg och så fick T snabbt stänga dörren bakom så hon inte skulle försöka springa ut med mig hängades i snöret...
 
In med den stressade hästen i en box och av med täcke och benskydd. Vi placerade oss sedan i väntrummet och strax kom veterinären. Dags för pållans undersökning. Hämtning av häst och in på kliniken. Efter mig tassade Oktawisa så försiktigt som ett stort halvblod kan röra sig... skumt ställe...
 
Veterinären undrade vad problemet bestod i och jag förklarade att pållan var allmänt märklig och bökig under vintern. Att hon varit halt vid två tillfällen sedan i höstas, men att vi ändå kunnat ha våra aningar om vad de beroådde på. Men att hon nu är allmänt knackig och inte helt ren.
 
Veterinären klämde igenom hela hästen. Hon tyckte att Oktawia hade väldigt rena och fina ben. Damen reagerade inte någonting när veterinären klämde runt, varken i muskulatur eller över några ledgångar, ingen reaktion över senorna heller. Jag fick springa i löpgången med pållan, men det syntes inget speciellt.
 
Vi förpassade oss ut i longeringshallen där jag fick longera pållan åt båda hållen, både i trav och galopp. Damen var inte rent utsat halt i något varv. Det enda som veterinären reagerade på var att hon tog i mer med ena bakbenet.
 
In i löpgången igen och nu började böjproven... först ut var högt böjprov, ett ben i taget och jag fick springa fram och tillbaka i löpgången med pållan. Ingen reaktion över huvudtaget på högt böjprov - inte på nåt ben. Så dags för lågt böjprov - bak ingenting - men vänster fram kom en liiiten reaktion de 3 första stegen. När vi kom till höger framben fick T agera mutkolv - fick mata pållan med lite Krafft för att få henne att hålla sig lugn under tiden som veterinären böjde i koten. Och så sprang vi, eller sprang och sprang.... efter mig stapplade en häst på tre ben. Kraftig reaktion på lågt böjprov höger fram alltså.
 
In med pållan till behandlingsrummet - hm... här luktade det ekligt tyckte Oktawia - men skötte sig exemplariskt när hon fick sticket i benet. Det som var allra värst var ju kladdet med tvål och vatten på benet ;-). Bli blöt om fossingarna är inget damen uppskattar ;-).
 
Efter bedövningssprutan placerades pållan en box i väntan på att bedövningen skulle börja verka. Under tiden placerade vi oss i väntrummet och fikade lite. Efter 20 min var det dags att springa igen. Vi började med att bara löpa fram och tillbaka i löpgången - inget anmärkningsvärt. Så ut i longerhallen igen - och nu syntes det skillnad när damen travade runt. Rörde sig lättare och travade på bättre. Så in i löpgången igen och vid böjprov på det bedövade benet blev det ingen reaktion alls. Veterinären gjorde också lågt böjprov på vänster fram igen och nu var hästen tvärhalt på vänster fram också! Alltså värre reakton än innan bedövning av höger fram.
 
Så diagnosen är alltså dubbelsidig kotledsinflammation och vi förpassade oss in i behandlingsrummet igen. Damen fick finna sig i att bli ordentligt tvättad på båda kotorna fram *eckligt* och förberedde vi oss med mutor och strid för att få dit sprutorna kortison och "tuppkam". Men sprutsticken reagerade damen inte på över huvud taget. Tvättningen var mycket otäckare ;-). Behandlingen avslutades med två ordentliga bandage och matte bokade in ett återbesök om två veckor. Och så kunde vi åka hemåt.
 
Vi var alltså hemma igen vid 13-snåret. Pållan ska stå inne hela dagen idag och bandaget ska vara kvar tills i morgon bitti.
 
Pållan är inte helt nöjd med att inte få gå ut i hagen... ;-)
 
 
Innan pållan fick gå in i sin box och käka hö, var jag tvungen att mocka. Alltså fick hon stå på stallgången och vänta en stund - urtråkigt... Desto nöjdare blev hon är äntligen höt serverades ;-). Jag fixade mockningen av Biancas box också och så fick hon sitt lunchhö. Tyvärr fick även Bianca finna sig i att stå inne idag. Skulle jag ha släppt ut Bianca i hagen så hade Oktawia sprungit ihjäl sig i boxen - och det är onödigt.
 
När stallpysslet var avklarat så fixade jag lite lunch till oss tvåbenta. Vi for sedan in till stan igen  - ett besök till Biltema blev det och T shoppade ett verktyg - vevadragare - som används för att få bort tramporna på cykeln och vevlagret. På vägen hem så for vi förbi Ica-affären och hämtade ut ett paket till mig. Min smörask som jag shoppat på tradera har äntligen kommit. Väl hemma igen så tog vi itu med att dela av pållarnas hage. Enligt veterinärens ordination så ska Oktawia gå ute i lite mindre hage  - alltså var jag tvungen att få i stolp i backen... inte helt lätt med tanke på att tjälen inte släppt ännu... Tänkte först göra iordning en mindre hage där det är som torrast, men det gick inte ens att trycka ner en tramppinne i den marken. Så det fick bli stolpar där det var som geggigast - fick ner en bit så att staketet håller... Damerna kommer inte bli nöjda över att vara i en liten hage - men pållan ska inte fräsa runt i onödan.
 
Efter hagbygget fick det bli kaffe i solen - riktig skön vårvärme var så här på em. Efter kaffet så var det dags för cykelförvandling del två. T fick bort tramporna och vi plockade ut cykeln. Först målades den med rostskyddsfärg och därefter blev det ett lager med den blåa metallicfärgen jag shoppat. T hjälpte mig att spraya på färgen eftersom jag inte är någe bra på att hantera sprayfärg... spayar gärna för mycket och för länge på ett ställe *harkel*.
 
Känner mig mycket nöjd över färgvalet - gillar verkligen färgen och min cykel kommer att bli som ny :-) 
 
 
 
Cykeln fick torka en stund innan T bar in den i sadelkammaren igen. Färgen ska härde tills i morgon och då spayas ett nytt lager på med den blå färgen.
 
 Jag packade upp mitt paket som jag hämtade och jag är supernöjd över mitt köp. Smörasken är i porslin och passar det fyrkantiga kakfatet jag shoppat tidigare, då det är ur samma serie.
 
 
Framåt kvällningen for T och Lexi vidare till lägenheten. Jag insåg att Lexi lämnat en hel del spår efter sig. Alltså skakade jag av alla mattor, drog fram dammsugaren och dammsög alla golv. Avslutade med att städa toaletterna och moppa golvet. Vips så var huset i hyfsat skick igen. Fortsatte med att stryka kläder i drygt en timme innan det var dags att ge sig ut till stallet igen.
 
Innan pållarna fick sin kvällsmat roade jag mig med att mocka en gång till. Borstade av båda damerna - eftersom de inte fick gå ut så får det bli mattegos istället ;-). Pållarna blev dock mest nöjda över att få sin kvällsmat ;-).
 
Fullt ös hela dagen med andra ord, men nu får det bli lite TV en stund innan det är dags att förpassa mig till sängen.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0