13/7 Lördag - Födelsedagsfirande del 1...

Så var det dags för födelsedagsfirande del 1... Och jag hade verkligen vädrets makter på min sida. Var faktiskt lite orolig förra veckan när solen lös med sin frånvaro. Tror istället att denna lördag visade sig bli årets varmaste dag hittills.
 
Jag vaknade vid 9 och det blev en snabb frukost. Jag hade typ 1000 saker kvar att göra innan gästerna skulle anlända. Alltså bara kavla upp ärmarna och sätta igång! Dagen gick åt till följande aktiviteter.
* T skalar 6 kg färskpotatis - tack gode gud för elektrisk potatisskalare!! Potatisen kokas i 2 stora kastruller.
* Jag blandande iordning salladsdressing och örtagårdssås. Under tiden städar T kattrummet.
* Jag tvättar av glasdörren och insidan av fönstren i kattrummet.
När detta är gjort åker till in till stan för att kolla till lägenheten och shoppa present åt mig :-)
 
Jag fortsätter ensam med följande göromål:
* hackar iordning purjolök och gul lök som läggs i två stora skålar. Toppar dessa med 3 kg kokt färspotatis i varje skål. Gör iordning vinägerdressingen och häller över den varma potatisen. Blandar runt och så långt var potatissalladen klar. På med plast.
* steker 2,5 kg fläskfilé
* under tiden som fläskfilén svalnar så stryker jag de dukar som ska läggas på småborden i vardagsrummet då dessa tvättades i går. Plockar också undan det sista småplocket, som t ex smutstvätt osv. Bäddar sängarna etc...
* Skriver iordning 10 st tipspromenadfrågor och gör också tävlingsprotokoll till kvällens lagtävling.
* blandar iordning örtmarinaden och skär fläskfilén i skivor som sedan läggs på stora fat och marinaden hälls över. På med plast.
 
T kommer tillbaka efter sin 3 timmar långa tur in till stan! Och förberedelserna fortsätter.
* jag tvättar rent alla utemöbler. T ställer in utemöblerna i partytältet.
* T och jag blåser upp luftbalonger och hänger upp ett gäng i partytältet.
* T dukar i partytältet
* jag grillar crostini - jätteskönt att stå vid ugnen när det typ är 35 grader varmt ute!
* jag förbereden båldrickat och T bär iväg bålen och maten till jordkällaren. I jordkällaren står redan det vita vinet, all öl och cider. Bra med jordkällare dagar som denna.
 
Jag förpassar mig till duschen för en uppfräschning - på med klänning, fixar håret och så lite smink. Fortsätter sedan med:
 
* sätter upp lapparna till tipspromenaden
* lägger upp mingelmaten snyggt på lite olika fat. Det var ölkorvar, cocktailtomater, svarta oliver, gorgonzola, briost, ett par olika sorters kex, crostini, men hemmagjorda färskost och så bålen så klart. Fram med olika glas, tallrikar och servetter. Hade ett bord extra över och kunde ha mingelmaten utanför partytältet.
 
Och så strax innan kl 18 kom den första gästen och sedan droppade det in i stridström tills alla hade kommit. Två personer kunde inte komma, så vi blev 15 istället för 17 - alltså visste jag att mat och dryck skulle räcka ;-).
 
Alla deltog i min tipspromenad och frågorna handlade om lite allmänbildning ifråga om mig som person :-). Festdeltagarna bestod av mina "hästkompisar", "oriflamedamer" och ett par arbetskamrater. Att vi blev 15 stycken tycker jag är bra jobbat så här mitt under semestertider :-D.
 
Vi käkade lite mingelmat, vin, öl, cider eller alkoholfritt hade jag att bjuda på. Nu låg partytältet i skugga - och det var riktigt skön tempeteratur i tältet :-)
 
 
Alla presenterna samlades på ett ställe - och självklart kom ju Tussan och charmade allihopa innan hon placerade sig på det största paketet. Någon var ju faktiskt tvungen att hålla koll ;-)
 
 
Det är kul att fylla jämt - massor av fina presenter får man :-)
 
 
Under tiden vi småkäkade så drog vi den rätta raden för tipspromenaden. Det var 4 stycken som hade 9 rätt av 10 frågor - det är bra jobbat! Som tur var hade jag en utslagsfråga - en liten påse havre som de fick gissa vikten på. De fyra som hade 9 rätt fick så välja mellan lite hemmagjorda vinster, lingonsylt, citronmarmelad, apelsinmarmelad och syltade kantareller :-). Uppskattade vinster!
 
Sedan började det roliga - att öppna alla fina presenter och visst! Det gäller ju faktiskt att matcha kläderna till paketen ;-)
 
 
Efter den stora paketöppningen fick mina kamrater lite aktiviteter att utföra. På baksidan av varje svarslapp hade de en siffra - vips så var de indelade i 3 olika lag. Aktiviteterna bestod av 3 olika typer av "pricka-rätt-aktivitet". Kast med ringar, pilkastning och så luftpistolsskytte - det sistanämnda tyckte alla var roligast - och också det de minst förväntas skulle hända hos mig ;-)
 
 
Jag fixade snabbt ihop en sallad och huvudrätten bars ut. Det blev alltså hemmagjord potatissallad med vinegrettisås, örtmarinerad fläskfilé, vanlig sallad, hemmagjord vinegrettidressing och så örtagårdssås. Mums!
 
Efter varmrätten så vankades det förstås kaffe och efterrätt... Och under tiden som efterrätten tinades upp lite ficka alla som ville gå husesyn - och det ville de ;-). Till sist så var glassen lagom upptinad och kaffet och te färdigbryggt.
 
En helt fantastiskt god glass som heter "Ingegerds engelska glass" och finns i kokboken "Annas mat" - till denna serverades det blandade bär, hallon, björnbär, blåbär och vinbär (köpta)
 
 
Det blev mysigt i partytälet när det började mörkna på. Lyktor i taket och på borden gjorde att det blev mysig stämning!
 
Tack alla vänner för en himla trevlig och minnesvärd födelsedagsfest :-)
 
 
Och kanonfina presenter fick jag också!! Av T fick jag en ursnygg Citizen armbandsklocka, som jag gått och dregglat över länge :-). Det förväntade jag mig inte, då han redan shoppat andra prylar åt mig :-).
 
 
 
När gästerna så avvikit plockade vi undan allt och kvällen avslutas en stund i soffan för att gå ner i varv... inte helt lätt efter en dag som denna!!
 
Bättre än så här blev det alltså inte idag :-)
 
/Lizzie

Kommentarer
Postat av: Anette

Grattis i efterskott och vilken smarrig glass du serverade!! Roligt att läsa din blogg!

Svar: Tack så jättemycket :-). Du behöver inte ha dåligt samvete när det gäller gratulationer... Fest på lördagen, men jag har stort kaffekalas den 15/7 då min födelsedag infaller :-D.
Lizzie

2013-07-14 @ 20:26:57
Postat av: margaretha

Stort GRATTIS på födelsedagen!

Svar: Tackar :-)/Lizzie
Lizzie

2013-07-15 @ 08:23:40
URL: http://my.opera.com/marti130/blog

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0