3/7 Onsdag - 45 dagar...

45 dagar - det är viktigt antal dagar när det gäller dräktigheter för häst. Det är nu den lilla fosterblåsan fäst i stoets livmoder. Om det nu inte blir något för är detta gränsen mellan att stoet resorberar fosterblåsan och istället "kastar" (får missfall) fostret. Det är fram tills nu som stoet är känsligt för stress och jag har ju varit hur nojig som helst - knappt vågat gjort något med pållan förutom lite tömkörning. Inte blev det bättre av att jag var tvungen att be hovis dra av skorna på damen, och hon blev otroligt ömfotad.
 
Nu är pållan inte ömfotad längre, utan rör sig bra - frågan är ju ifall det fortfarande är något foster kvar i magen... Dagen började som vanligt med att pållarna fick gå ut i hagen och käka sin frukost. Jag fixade iordning mig själv och tog itu med stallsysslorna på en gång. Vid 10:15-snåret plockade jag in pållarna igen och efter att fixat iordning pass och trailer  var det dags att borsta damen. M1 hade kommit (cyklat ut idag - duktigt!) och när Oktawia var borstad och fått på sig benskydd var det dags att lasta. Damen klev snällt in i trailern och vi for iväg. Vi hade tid kl 11.30 hos seminstationen och färden dit tog 40 min. Väl framme så höll veterinären på och undersökte ett annat sto som tydligt fått problem efter en fölning. De fick undersöka klart stoet och under tiden som vi väntade blev vi bjudna på kaffe och bulle. Oktawia höll sig lugn i trailern och vi behövde bara vänta cirka 10-15 min.
 
Så var det vår tur och pållan var lugn, lite tveksam blev hon när vi kom in i stallet och skulle fram till seminspiltan - det var ju blött på golvet efter föregående undersökning. Och Oktawia giller INTE vatten... men det funkade fint med att lägga ett rep runt rumpan och då följde hon snällt med mig in i seminspiltan :-).
 
Undersökningen gick jättebra och snabbt kunde veterinären konstatera att det mycket riktigt finns ett foster kvar i magen på Oktawia - LYCKA!!!
 
Så himla häftigt att få se fostret på monitorn - nu kan man till och med se ryggraden :-D
 
 
Gud så skönt - nu kanske man kan slappna av - i alla fall lite ;-)
 
Det märks i alla fall att Oktawia är dräktig för hon är mycket mer lugn och harmonisk än vad hon brukar vara. Nästan lika kelsjuk som Bianca - och det brukar Oktawia INTE vara - hon är mer av en diva ;-).
 
Pållan klev snällt in i trailern igen och när jag fått dräktighetsintyget (till väntaföl-försäkringen) så for vi hemåt igen. Väl hemma fick pållarna gå ut i hagen igen och jag packade snabbt ihop stallet och bytte kläder i superfart. Jag hade en lunchdate med mina kamrater KN och SJL - vi skulle mötas inne i centrala stan vid 13-snåret - då åkte jag typ hemifrån ;-).
 
Jag ringde KN på vägen hemifrån och talade om att jag var på väg. Väl framme så hittade jag en parkeringsplats snabbt och endast 20 min försenade kom jag till lunchen - Vi käkade dagens på Ingeborg i stan och för min del blev det en torskrätt - jättegott :-). Efter mat och babbel drog vi en vända på stan och tittade i lite affären innan vi vandrade tillbaka till slottsparken. Vi köpte oss varsin glass och parkerade oss på en parkbänk i solen - där satt vi och babblade och hade det skönt i ett par timmar. Inte klokt var fort tiden går när man har trevligt ;-)
 
Jag var alltså inte hemma igen förrän efter 19-snåret - passade på att tanka bilen också på vägen hem eftersom reservlampan lös. Jag tankar alltid i sista minuten ;-).
 
Men en himla trevlig dag tog snabbt slut och när jag kom hem så blev det ett par grillade korvar - för självklart var jag hungrig igen ;-). För övrigt så tog jag det lugnt. T hade varit ute i skogen med Lillan så han rensade kantareller... doftade gott men tyvärr får jag ont i magen av kantareller *snyft*. Får räcka med att dofta på läckerheterna...
 
Mycket mer än så här händer inte idag - ska smälta det faktum att jag *förhoppningsvis* får en frisk och fin fölis i april nästa år. HUR ska jag stå ut med att vänta så länge :-O
 
/Lizzie

Kommentarer
Postat av: margaretha

Härligt! Jag fortsätter att hålla tummarna att allt går lugnt ovch fint hela dräktigheten!

Svar: Tack :-)
Lizzie

2013-07-07 @ 12:57:48
URL: http://my.opera.com/marti130/blog

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0