1/6 Lördag - Sommar...

Idag vaknade jag upp till en fantastisk sommardag :-D. Solen sken, fåglarna kvittrade, helt vindstilla och perfekt temperatur :-). Frukosten intogs ute! Jag har ju inget uterum, allts gäller det att passa på att sitta ute när det är perfekt väder. Framför att allt det är helt vindstilla - det är inte så himla vanligt så här på Närkeslätten :-)
 
Efter frukostmyset i trädgården fixade jag iordning mig själv och satte lite fart. T höll på och grejade med åkklipparen - han kan inte använda apostlahästarna numera när han ska frakta sig ver gården - istället blir det till att åka trädgårdstraktor ;-). Jag tog itu med stallsysslorna så det blev avklarat. Under tiden som jag fixade mockningen så hade jag med mig Lexi som sällskap.
 
Eller rättare sagt, Lexi var med för att hålla koll på katterna uppe på höloftet ;-)
 
 
 
Att hålla på matte, det är överkurs! Viktigast att se till att inte katterna hittar på något rackrtyg ;-).
 
När jag var klar med stallsysslorna så var det läge för lite trädgårdspaus - fram med en bok, lite kaffe och smörgås. Orkade inte laga någe mat och T ville inte ha något att äta - till att börja med. Han insåg sedan att det knorrade i magen och tog sig en panpizza. Tydligen har han införskaffat ett sådant lager i frysen... Ha trädgårdshäng med fika - det kan man inte få för mycket av under dagar som denna. Helt underbart är det :-)
 
Dock skulle vi idag åka till seminstationen med Oktawia idag för första dräktighetskollen. Så lite spänd var jag. Jag hade ställt in mig på att det blir seminering på nästa brunst. Oktawia är 15 år gammal och oddsen för att damen skulle ta sig på första försöket är inte höga - i alla fall inte enligt andra "som vet". Dessutom är det bara 70 % av alla betäckningar som resulterar i ett levande föl - vi har en lång bit kvar alltså...
 
Jag plockade in pållarna efter lunchen och Oktawia blev ordentligt borstad då hela hon var en stor dammhög... på med skydd och så klev damen snällt in i trailern och vi kom iväg på utsatt tid. På väg till seminstationen hämtade vi upp M1 då jag frågat ifall hon ville följa med vid dräktighetskolle - vilket hon ville :-D
 
Vi var framme vid seminstationen på utsatt tid och veterinären var på plats. Vi lastade ur Oktawia och hon fick spana runt lite innan det var dags att gå in i stallet. Idag fick vi locka med lite kraftfoder för att få in damen i stallet. Ute var det jättestark sol och belysningen inne i stallet hjälpte föga - såg helt kolsvart ut! Men när damen väl fick in huvudet i skuggan och lite mat i munnen så följde hon snällt med. Dessutom så skötte hon sig exemplariskt i seminspiltan i dag! Gick in i den utan några som helst problem. Gick bra att stänga dörren bakom rumpan på henne och jag kunde sätta fast i grimman. Vi behövde inte ens använda bremsen under själva ultraljudsundersökningen. Duktig liten pålla! :-)
 
Oktawia under dräktighetsundersökningen!
 
 
Och hur gick det då??? Veterinären varnade för att vi ev skulle vara tvungna att göra en ny seminering eftersom motiliteten hos Dalwhinnie-skicket hade kunnat vara bättre. Men som veterinären också så - det räcker med EN spermie!
 
Och det hade det gjort!!! Oktawia har en fosterblåsa i sin livmoder - dräktighet konstaterades alltså. Jippiiiii! :-D Jag är helt lyckligt - trodde aldrig att den gamla damen skulle ta sig på första försöket!!! Knappt man tror att det är sant. Jag tog ett foto på ultraljudsbilden, men lyckades tyvärr sjabbla bort bilden i kamren så den uppenbarligen raderades lika fort som jag tog den. Nåja, jag såg fosterblåsan i alla fall :-). Nästa dräktighetskontroll är 20 dagar - alltså är det bara att fortsätta med att hålla tummarna att fosterblåsan tänker stanna kvar.
 
Dagens undersökning tog cirka 10 minuter och sedan var det bara att lasta damen och åka hem igen. Vi släppte av M1 i stan på vägen hem och väl hemma blev damen ordentligt omklappad av lycklig matte och ut i hagen igen.
 
Nöjd Oktawia över att vara hemma igen :-)
 
 
Nu ska bara matte se till att sommarhagen blir klar någon gång så pållarna får lite bättre bete ;-)
 
 
Men än så länge är nuvarande hage alldeles perfekt med tanke på fångrisken för lilla Bianca..
 
 
 
När pållarna var utsläppta i hagen så kollade jag till stallkatterna och Prickans bebis lever och frodas :-) Kattmamman sjävl verkar nöjd med tillvaron.
 
 
Jag plockade undan alla prylar i stallet. Mockade ur trailern och det som hamnade i boxarna och så var jag klar i stallet. Förpassade mig in i huset och bytte om till tunna tights eftesom jag höll på att få värmeslag i stallkläderna ;-). Fixade iordning lite kaffe och pausade i trädgården - det kan man inte göra för mycket ;-).
 
T började återigen greja med åkklipparen och for fram och tillbaka i trädgården. Han hade inte tid med något fika, men mummlade något om att han ville grilla korv så småningom. Jag småpysslade för mig själv. Tvättmaskinen fick jobba, fixade iordning köket. Kantrensade ytterligare två rabatter, bakade en rabarberpaj *mums* och slappade i trädgården med lite läsning.
 
Eftermiddagen försvann och det blev kväller. Lite molningar blev det framåt kvällen men fortfarande varmt och skönt ute. Så småningom drog T igång grillen  och vi grillade lite korv och bröd. Nåt ätbart är man ju tvungen att få i sig. Lite senare blev det även rabarberpaj och vaniljvisp till efterätt :-)
 
Sommarkväll hos Stallkartorp
 
 
Vid 20-snåret hade jag tröttnat på att vara ute och satte mig framför TV:n. T höll fortfarande på och grejade ute och strax efter 21-snåret gick jag ut och kollade vad det var han sysslade med - han brukar inte slita hårt så här långt in på kvällen ;-)
 
T har roat sig med att såga ner ett par grenar från den enorma björken som står i nya sommarhagen. Under vintern har ett par grenar fått sig en knäck och även lite annat sly har han passat på att såga ner. Självklart så har han använt sig av sin trädgårdstraktor för att släpa upp grenarna till vedboden för omhändertagande...
 
 
Nåja, bra att det blir gjort så jag får ordning på sommarhagen :-).
 
När jag ändå var ute så plockade jag in pållarna för kvällen och serverade kvällsmaten. Min egen kväll får nu avslutas med soffhäng och kolla klart på Morden i midsomer på 8:an.
 
Så detta är allt för idag!
 
/Lizzie

Kommentarer
Postat av: margaretha

Stort GRATTIS här nerifrån östgötaslätten! Gissa om jag komemr att hålla tummarna at allt går vägen!

2013-06-02 @ 12:27:18
URL: http://stuterinorthhill.se
Postat av: Lizzie

Åh Tack så mycket! Detta är ju mitt första föl och det är verkligen att bli inslängd i en helt ny värld :-D. Så nu kommer jag vara helt nervös ett tag till... ;-)

2013-06-02 @ 16:16:58
URL: http://stallkartorp.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0