14/5 Tisdag - Ut på äventyr...

Idag blev det cykeln till jobbet. Det var bara 5 plusgrader ute, men tämligen vindstilla. Alltså kunde jag trampa på rätt bra för att hålla uppe värmen. Idag tog cykelturen 39 minuter - alltså lite fortare än förra veckan. Några turer till och jag börjar närma mig min forna toppform :-)
 
Eftermiddagen avslutades med ett möte på personalavdelningen och det höll på till 16.30.  Ringde T och han kom och hämtade mig på väster i stan. Det var jag glad över eftersom det började spöregna och blåsa - riktigt oskönt väder. Väl hemma så slutade det regna och jag satte lite fart. Pållarna fick sin em-mat och vi tvåbenta käkade lite soppa. Efter maten tog jag itu med stallsysslorna, och när mockning och hästmaten var fixad så plockade jag in pållarna och gjorde iordning Oktawia. Packade in pass m.m i bilen och så in med pållan i trailern. Vid 19-snåret for vi väg. Knapp en timme senare var vi framme och blev mottagna av stuteriets personal. Visade sig att kvinnan som tog emot oss, inte pratade svenska. Blev till att konversera på engelska - men det funkade ;-).
 
Vi lastade ur och Oktawia följde snällt med in i det främmande stallet. Vi skulle börja med en gynundersökning för att se ifall damen är på väg in i brunst eller inte. Alltså in med pållan i en undersökningsspilta - och lika fort ut for Oktawia.
 
Sedan höll vi på en stund för att få in Oktawia i spiltan, men eftersom hon har stora problem med trånga utrymmen så fick vi lägga ner. I stället fick vi spänna på gammeldags betäckningssele som hindrar hästen från att sparka med bakbenen. Oktawia gick med på undersökningen och det konstaterades att Oktawia är på väg in i brunst och att färsk sperma förmodligen behöver beställas i morgon. Men när kvinnan skulle undersöka äggstockarna så fick Oktawia nog och började flippa ur. Fick total panik när hon inte kunde spara loss selen, men vi fick bort alla remmar innan hon skadade sig. I fortsättningen kommer Oktawia bli sederad vid varje undersökning. Eftersom det snart är dags för seminering så blev pållan placerad i en box med halm upp till knäna och hö att tugga på. Damen såg tämligen nöjd ut :-). Alltså får pållan stanna kvar på stuteriet. Vi tog vår trailer och for vidare hem igen. Stuteriveterinären kommer undersöka pållan i morgon så de kan se exakt när det är dags för seminering. Stuteriet har veterinär varje dag och inte bara 3 gånger i veckan som många andra insemineringstationer. Det är därför jag valt att åka dit jag åkt :-)
 
Vad blir det för hingst då? Eftersom jag har kollat på samma hingst i 2 år och även fått samma hingst som tips på passande hingst till Oktawia från ASVH. Så har det blivit:
 
Dalwhinnie 1180
 
Nu håller vi alla tummar och tår att damen tar sig :-).
 
Väl hemma så tog jag hand om en ensam liten Bianca. Hon undrade nog vart hennes polare var någonstan. Dock nöjd över att få lite hö ;-). T och Lexi for vidare till lägenheten - nya jobbet verkar funka fint i alla fall.
 
Min kväll får nu avslutas med lite nyheter och mer än så här blir det inte idag!
 
/Lizzie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0