9/5 Torsdag - Kristi flygare...

Ibland undrar jag vad det är som händer egentligen... Efter att pållarna och jag käkat frukost så var det dags att släppa ut kritterna. Oktawia var på som vanligt och när dörren öppnades så travade hon rakt ut i hage.... och jag tänkte - va faan! Damen såg nämligen halt ut på ett framben!!! Ut efter hästarna och kollade lite noggrannare när damen travade runt. Mycket riktigt Oktawia var halt på vänster framben. Jag tror jag blir galen!!!
 
In med hästen i stallet. Klämde igenom benet och kollade hoven så inget vasst satt fast. Damen hade rejäl förhöjd puls i kotan och hoven var jättevamt. Dock ömmade hon ingenting i sulen - hittade ingenting annat som förklaring till hältan. Hovböld på gång??? Messade hovis och fick svar att förmodligen är en hovböld och ett tips var att lägga på ett våtvarmt omslag. Nu höll Oktawia på att riva stallet så jag var tvungen att släppa ut henne - hon fick alltså klara sig utan omslaget en stund. Hon var i alla fall lugn i hagen och jag tänkte att antingen så blir det värre och då får hovis komma och kolla hoven, eller så hade hon bara klivit på något vasst precis. Damen har ju lite känsliga sulor.
 
Men jag blir trött... när ska eländet ta slut? Är det inte det ena så dyker det upp nåt annat. Det är ju hög tid att sätta igång damen. Hon tycker inte alls att det är lattjo att gå och skrota i en hagen.
 
Deprimerad tog jag itu med mockningen - lika bra att få det gjort. Under tiden som jag mockade så kom solen fram. Det skulle regna idag - men det blev lite sol och riktigt varmt. När jag var klar med stallfixet så fick det därför bli lite fika ute i trädgården. Det var dessutom så varmt att jag kunde ha ytterdörren öppen.
 
Lilla Hedvig har ju inte varit ute någonting eftersom hon är född på hösten. Nu när dörren stod öppen var den lilla fröken väldigt nyfiken på världen utanför hemmet trygga väggar. Hon vågade sig ner på kökstrappan för att spana lite.
 
 
Men längre ner än sista trappsteget det vågade hon sig inte. Utan här placerade hon sig för att hålla lite koll :-)
 
 
Idag är det ju "kristiflygare" och då är det även "Tysslingedagen" - en dag då traktens hantverkar m.m ställer ut och har aktiviter i trakten. Vi brukar åka en lite kortare runda och jag vista att kamrat KN och en annan bekant skulle ge sig ut på rundan. Jag kollade hur långt de hade kommit och vi bestämde att försöka sammanstråla vid "Tant Grön". Innan jag gjorde mig iordning för att fara iväg så fixade jag lite hemma. Bl a så passade jag på att gosa med lite kattungen. Hon har nu fått ett arbetsnamn efter många bra förslag från mina kamrater på FB.
 
Siri får den lilla fröken heta så länge hon bor hos mig :-). Söt som socker är hon i alla fall :-)
 
 
Vid 12-snåret så drog vi ialla fall iväg. Försa stoppet blev vid stationen för Föreningen Svartåbanans vänner. De hade lite utställning med historiska föremål som rörde svartåbanan och min hållplats. Jag har ju själv åkt med tåget många gånger innan de la ner 1985. Det som var lite kul var att de hade med sig kopia på ett skrivet upprop till Kungliga järnvägs-någonting - 1926 ansökte byn om att få en egen hållplats och alla bybor som ville ha hållplatsen hade skrivit under "uppropet". Med på listan hittade jag underskriften av min gammelmorfar Gustaf Herbertz och även min farmors pappa KG Andersson, urmakare Lidsta. De skulle bara veta - gubbarna - att 87 år senare skulle deras barnbarnsbarn så och läsa deras underskrifter. Min gammelmorfar har jag träffat, men tyvärr inte farmors pappa.
 
 
Vi for vidare genom byn. Totalt trafikkaos var det så vi skippade de mest eftertraktade konstnärerna. Vi kollade lite i församlingshemmet innan vi åkte vidare till Tant Grön. Vid Tant Grön var det hur mycket folk som helst och vi möttes av dofften av nygrillade hambugare!!!! Gissa om jag var helt utsvulten ;-). Sammanstrålade med KN och sällskap. De skuille också äta så vi ställdes oss i kön till hamburgarna. Vi fick köa i 30 min innan det var vår tur. Hamburgarna var hur goda som helst - väl värda sin väntan. Efter mat och prat så kollade vi runt lite innan jag och T for vidare till Viagården. En av utställarna var Pysseltrollet så det blev mera prat och så tog vi kaffet där. Passade bra eftersom det började spöregna. Skönt att vara inomhus. Innan vi sedan for vidare så shoppade T några plantor av Pysseltrollets mamma - chili och tomat. Nu måste vi få fart på växthuset ;-).
 
Så småningom for vi vidare. Stannade vid ett par stationer till på vägen hem, men vid 16-snåret var vi hemma igen. Resten av em-kvällen tog jag det lugnt. Det slutade regna så det gick att vara ute i trädgården. Började med projekt uppgrävning av min örtagård. Tog ett par spadtag och rensade på kvickrötter. Jag har mest bara kvickrötter  i örtagården...
 
Framåt kvällningen så upptäckte jag till min stora förtjusning att pigge var ute och rörde på sig. Pigge ser ut att ha överlevt vintern bra 
 
 
Och inte bara en pigge som överlevt. Under tiden som jag fotar ovanstående pigge så ropar T, "kom och kolla - här är en till".
 
Alltså - jag har inte bara EN pigge i trädgården, utan jag har TVÅ stycken :-D. Har jag tur kommer jag kanske ha en hel lite piggefamilj springa runt till sommaren :-).
 
 
För övrigt tog jag in pållarna vid 19-snåret. Oktawia var varken sämre eller bättre i sin hov. Så jag la på ett våtvarmt omslag. Drog på tofflan och pållarna fick stå inne resten av kvällen. Så får vi se ifall det värker ut en hovböld eller om det ger sig.
 
Lite småpyssel framåt kvällningen i form av att fixa ordning kläder och matlåda till morgondagens arbetsdag, mycket mer än så blev det inte idag.
 
/Lizzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0